KENE

KENE İLAÇLAMA
    Günümüzde, kenelerin bulaştırdığı hastalıklar sebebe ile insan sağlığı açısından ilaçlama ve mücadele edilmesi büyük önem arzetmektedir. Kene (lxodoidea), eklembacaklı örümceğimsiler grubundan kan emen gözsüz dış parazitlerdir. Ağırlıklarının 100 katı kadar kan emebilirler. İnsan, koyun, köpek, kedi, deve gibi

Entokar İlaçlama

canlıların derilerine yapışıp kan emerek yaşarlar. Ayrı eşeyli canlılardır yumurta ile çoğalırlar.Dişi keneler yumurtalarını çöp, yaprak ve hayvan kılları arasına bırakırlar. Bu yumurtalardan üç çift bacaklı larvalar çıkar. Bunlar öncelikle pupa dönemi geçirip tam gelişmemiş 8 bacaklı yavrulara dönüşürler. Larva olanlar ve erişmemiş yavrular genel olarak kertenkele üzerinde, ergin olanlar ise insan, koyun, sığır, köpek gibi memeli hayvanlar üzerinde parazit olarak yaşarlar. Ergin olan kenelerde 4 çift bacak bulunur, bu bacakların uçlarında çengel ve vantuzlar vardır. Ayakları koku almaya son derece uyarlıdır. İki çift bacak öne iki çift bacak arkaya yönelmiştir. Bu vantuzlar sayesinde konağın derisine rahatça yapışarak kan emerek beslenirler. İyice kan emdikten sonra konağı terk ederler. Ağaçlara ve otlara tırmanırlar, yakınlarından geçen hayvan veya insan görürlerse tekrar kan emmek için onların üzerlerine geçerler. Kenelerin vücutları başları ile kaynaşmıştır. Bugün yapılan araştırmalarla 889 kene türü olduğu bilinmektedir. Bütün kene türleri zararlı, parazit ve kör değillerdir. Sığır ve köpek kene türleri kör değildir, gözleri vardır. İnsan ve evcil hayvanlarda yaşayan keneler hastalık ve mikrop taşıyarak bulaşıcı hastalık yayarlar.

KENEYLE İLGİLİ EN FAZLA SORULAN SORULAR:

BEDENİMİZİN ÜZERİNDE GÖRDÜĞÜMÜZ KENEYİ NASIL ÇIKARTABİLİRİZ?

    -Kenenin üzerine kimyasal maddeler dökmeyin, kaçmak isteyen kene kusar ve midesindeki virüsleri size bulaştırır.

    -Kenenin vücuduna dokunmayın, emdiği kanı geri boşaltır .

    -Ucu çok ince olan bir cımbızla kenenin hortum kısmından kavrayın nazikçe ve sağlam şekilde kavrayıp çıkartın.

    -Çıkardığınız kenenin yerini alkol veya sabunla yıkayın.

    -Ya da kenenin kendiliğinden çıkmasını beklemek daha uygun bir yöntem olabilir. Elinizi, ıslatın keneye dokunmadan kene etrafında daireler çizin, bir süre sonra kene yapıştığı yerden çıkacaktır.

 

    -En yakın zamanda bir sağlık kuruluşuna gidin ve kontrollerinizi yaptırın.

 

KENELER NASIL ÇOĞALIRLAR?

    Yumurtlama ile çoğalırlar. Her seferinde 3000 yumurta bırakabilirler. Yumurtalarını otlara, toprağa, ahıra, çayıra bırakırlar.1 ay sonra yumurtadan çıkarlar. Larva, nimf, erişkin olarak üç evrede gelişimlerini tamamlarlar.

KENE NASIL BİR BÖCEKTİR?

    Kene insan ve hayvanların üzerine yapışıp kanlarını emerek beslenen, hastalık taşıyıcı bir parazittir. Larvaları üç çift bacaklı olur, yetişkinleri ise 4 çift bacağa sahiptir.

KENELER NASIL BESLENİRLER?

    Keneler henüz olmamış(nimf) dönemlerinde, küçük omurgalılardan kan emerek beslenir ve virüs alırlar. Gelişme evrelerinde muhafaza ederler ergin hale gelince insan ve hayvanlardan kan emerken virüsleri bulaştırırlar. Virüs bulaşan kenenin yavruları da virüslü doğar.

    KENE HAŞERESİ NASIL HASTALIKLAR TAŞIR VE BULAŞTIRIR?

Dünyada 30 kene türünün hastalık taşıdığı saptanmıştır. Hyalomma cinsi olanlar önemli sıradadır. Kenenin insanlara bulaştırdığı hastalıklar;

    *FSME: Antibiyotik kullanımı ile geçebilen virüstür. Kene ısırmasıyla ortaya çıkar. Kene ısırmasından on kişiden birinde belirtiler görülebilir. Kene sokmasından birkaç gün sonra belirtilerle ortaya çıkar. Hastada grip, ateş halsizlik görülebilir. Kızarıklık, kaşınma gibi belirtile olursa doktora gidilmesi gerekir.
    *İlkyaz -meningo-ansefalitis FSME hastalığı olarak incelenir. İsviçre'nin sadece belirli bölgelerinde bu virüsü taşıyan keneler görülür. Bu hastalığa karşı aşılar geliştirilmiştir.
    *KKKH: Kırım Kongo kanamalı hastalığı olarak bilinir. Bu kenelerin ısırdığı insanda beyin zarı iltihaplanması görülür. Odun kenesi olarak da bilinir. Isırarak değil de sokarak kan emerek beslenir. Kendi büyüklüğünün 100-200 katı kan emebilir.3-4mm büyüklüğünde olurlar. Özellikle ülkemizde Doğu Karadeniz'de bu hastalık sık görülür.

KENEDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?

    *Kenenin bulunabileceği ortamlarda uzun kollu, sık dokumalı beyaz renk giysiler giyilmeli. Çıplak ayakla gezilmemeli, mümkünse bot vb ayakkabılar tercih edilmeli.
    *Böcek kovucu ilaçlar kullanılmalı.
    *Pantolon paçaları çoraplar içerisine sokulmalı.
    *Hastalık 16-24 saat içerisinde kene ısırmasıyla bulaşır, 3-5 gün içinde etkisini en yüksek biçimde gösterir. Sağlık kuruluşlarına hemen başvuru yapılması gerekir.

KENELER NERELERDE SAKLANIRLAR?

    Kenelerin genel olarak saklanma yerleri bahçelerin atık yerleridir. Biyoküllüklerde çoğalma yaparlar. Odun keneleri genelde, bahçelerde, çalı altlarında, piknik alanlarında çoğalırlar ve insanlara çok yakındırlar. Yetişkin insanlarda bacak, kol, cinsel organlarda, çocuklarda ise kafalarda görülür.