GÜVE

GÜVE İLAÇLAMA
     Güve haşeresi odun kumaş ve kürk gibi nesnelerin arasında dolaşan ve yuvalanmayı seven böcek türüne verilen isimdir.Güve pulkanatlılar sınıfına girer ve boyları 3mm civarındadır. Ambar depo gibi yerlerde güvegillerden olan tırtıl ve küçük kelebek cinsleri de bu gruba girer.

Entokar İlaçlama

     Yün kumaşları kürkleri, tüyleri kemirirler. Halı güvesi(Tienola biseniella) kürk güvesi (tinea pellionella) en zararlı güve cinsi olarak bilinir. Algılama yetenekleri oldukça gelişmiş olan bu canlılar avlarını ve düşmanlarını bu sayede fark edebilirler. Eşyalarınızı her mevsimde sık havalandırıp güneşlendirmeniz güve oluşumunu engelleyebilir. Güvelerin oluşumu engellemek için çeşitli ilaçlar bulunmaktadır. Dünyanın her yerinde görülebilen buğday güvesi bağ bahçe, depo ve ambarlarda bulunan buğday ve mısırda görülür. Evimizin içerisinde hava almayan bakliyatlar var ise bu güvelerden ev ortamlarında da göreceğimiz anlamına gelir. 

     Güvelerin en büyük düşmanı yarasadır güveler yarasaların kullandığı yüksek ses frekanslarını algılama yeteneğine sahiptir. Tufts üniversitesinde gece güveler üzerinde yapılan bir araştırma güvelerin sinir sistemlerini incelemeye almış ve yarasaları nasıl alt ettiklerini görmüşlerdir.Güvenin kulağındaki sinir sistemleri çok gelişmiş mükemmel bir yapıya sahip olduğu gözlenmiştir Güve kulağındaki iki lif aracılığı ile bu titreşimleri alabilir. Çok seri hareket eden yarasalar avlarını çığlıklar atarak ararlar ve avlarlar. Güveler olağanüstü sistemleri her zamankinden farklı olarak  kıvrak, halkalı ve dalgalı uçuşlar yaparlar. Yarasaların çığlıklarının ters yönüne doğru uçarlar, diğer avlar gibi kolay yem olmaktan bu sayede kurtulma şansları çok daha yüksektir. 

     Güve
nin kulağı bizim hiç duyamadığımız ses dalgalarını rahatlıkla duyar 3.200mt uzaklıktaki yarasa çığlıklarını dahi algılarlar. Buda güvenin yarasa karşısındaki galibiyeti açısından büyük avantaj sağlar. Güvelerin kulakları göğsünün arka kısmında, yan tarafında yer alır. Göğüs ve karını ayıran dar bir kısma yerleşik olarak bulunur, oyuk bir görüntüdedir. Bu oyuğun içerisinde şeffaf kulak zarı bulunur. Orta kulak zarının arka kısmında hava kesesi vardır. Güvelerin sinir liflerindeki sinyaller 1 voltun binde 1-2'si kadar olur. Güvenin çıkardığı ses yarasaların algılama sistemlerine zarar verir.Bu ses yarasaların hiç de hoşuna gitmez ve tatsız bir avla karşılaştıklarını düşünmelerini sağlar.Erkek güveler dişilerinin kokularını 14km uzaktan dahi alabilirler.

*GÜVE TÜRLERİ

     Salkım güvesi: Küçük bir kelebektir, yumurtadan ilk çıktıkları dönemde 1mm boyunda olurlar, olgunlaşmış olan larvaların boyları ise 9-10mm olur. Renk olarak sarımtırak renge sahiptirler, koyu renk üzümlerle beslenen larvalar mor bir renge de bürünebilirler. Kafaları ise kahve renklidir. Güve larvaları çok hareketli olurlar. Larvalar kış mevsimini kabuk altlarında ya da barınak olarak seçtikleri yerlerde pupa olarak geçirirler. İlkbaharda nem ve sıcaklık bulan pupalar kelebek olup yuvalarından çıkmaya başlarlar. Gündüz vakitleri hareketsiz olan kelebekler akşam saatleri olunca ise sıcaklığın 10 dereceye ulaştığı zamanlarda etrafta uçmaya başlarlar. Dişi güveler baharda yumurtalarını çiçek tomurcukları ve çiçek sapları gibi yerlere bırakırlar.60 veya 70 civarında yumurta bırakabilirler. Ortalama 8-10 gün süre içerisinde yumurtalarından çıkarlar. Larvalar bir süre gezdikten sonra yerlerine dönerler tomurcukların içine yerleşir dinlenir ve beslenmelerine devam ederler. Güve larvaları olgunlaşmış olan üzüm salkımları sulanmaya başladığı zaman yer değiştirme ihtiyacı hisseder. Larvaların girip çıkarken delmiş olduğu tanelerden akan şekerli sular ürünlerin çürümesine yol açarak ürünlere büyük oranda zarar verir. Güveler genel olarak 3-4 arasında değişen döller bırakırlar.
     -Döl larvaları salkımın tomurcuklar ve çiçekleri,
     -Döl larvaları korukları,
     -Döl larvaları olgunlaşmış olan taneleri delip içine yerleşirler bir taneden öbürüne geçerek daha çok beslenme imkanına sahip olur beyaz renk salgıladığı iplerle taneleri birbirine bağlar. Bu güvelerle mücadele kimyasal ilaçlarla mümkün olur.